De MoBIB-partners


De MoBIB-kaart wordt gebruikt door verschillende mobiliteitspartners.

F.A.Q.


Wat is een MoBIB-kaart?
Welke technologie wordt er in de MoBIB-kaart gebruikt?
Waar kunt u een MoBIB-kaart aanschaffen?
Geschiedenis van MoBIB
Welke vervoerbewijzen kunt u opladen op een MoBIB-kaart?
Hoe de MoBIB-kaart gebruiken?
Hoe de aanwezige vervoerbewijzen op een MoBIB-kaart raadplegen?Wat is een MoBIB-kaart?

De MoBIB-kaart is een kaart met elektronische chip waarop u verschillende vervoerbewijzen en/of andere diensten kunt laden al naargelang uw behoeften.

De ware sleutel tot intermodaliteit. De MoBIB-technologie is nu beschikbaar bij de MIVB, de NMBS, De Lijn, de TEC en bij verschillende partners.

Naast de globale zone met de nummers, geldigheidsdatum en naam en voornaam in de persoonlijke versie, bevat de huidige MoBIB-kaart 3 compartimenten:

  • Een vervoerscompartiment, dat tot 8 vervoerbewijzen kan bevatten, bijvoorbeeld: 1 NMBS-abonnement, 2 Multi8 en 1 Multiflex van de TEC, en 4 Brupass 10-rittenkaarten van de MIVB;
  • Een parkingcompartiment;
  • Een Triangle 2-compartiment, voorzien voor de internationale interoperabiliteit.

De MoBIB-kaart kan verschillende uitzichten hebben maar bevat altijd het logo.
MoBIB
Welke technologie wordt er gebruikt in de MoBIB-kaart?

De kaart bevat een geheugen en een processor. Ze kan hetzij via de contactinterface (ISO 7816 contact interface) hetzij via de contactloze interface (ISO14443 type B) worden gebruikt.

De kaart werkt met de Calypso-technologie, zoals heel wat kaarten in de rest van de wereld en meer bepaald de Navigo-kaart in Parijs, de PassPass-kaart in Rijsel of de Viva-kaart in Lissabon.

De MoBIB-kaart kan verschillende uitzichten hebben.

Enerzijds zijn er de persoonlijke kaarten van de vervoeroperatoren:

Carte Carte Carte Carte

Maar er is ook de MoBIB Basic-kaart:

Carte Carte
Waar kunt u een MoBIB-kaart aanschaffen?

De MoBIB-kaart wordt verkocht in de verkooppunten van de maatschappijen voor openbaar vervoer en door Interparking.

U kunt ze aanschaffen bij:

  • De Lijn: de MoBIB-kaart wordt verkocht via de online toepassing op delijn.be, via dienst abonnementen en in de Lijnwinkels.
  • NMBS: De NMBS verkoopt persoonlijke MoBIB-kaarten aan alle loketten..
  • MIVB: de persoonlijke MoBIB-kaart wordt verkocht in BOOTIK en online via GO Easy (optie MyBOOTIK). De MoBIB Basic-kaart wordt verkocht in BOOTIK en KIOSK (verkooppunten).
  • TEC: De persoonlijke en de MoBIB Basic-kaarten zijn beschikbaar in de TEC-ruimtes en via de e-Shop.
  • InterparkingWat is de geschiedenis van de MoBIB-kaart?

MoBIB ging van start in 2008. Vandaag zijn alle producten van de TEC en MIVB beschikbaar op de MoBIB-kaart, alsook de abonnementen van De Lijn en de NMBS. Andere diensten voor autodelen of parking hebben zich aangesloten bij MoBIB of zullen dat doen.

Een video uit 2015 in het Engels stelt de MoBIB-visie voor.
Welke vervoerbewijzen kunt u opladen op een MoBIB-kaart?

Op de persoonlijke MoBIB-kaarten kunt u zowel abonnementen als tickets of multi-tickets laden. Op de MoBIB Basic-kaarten daarentegen kunt u enkel tickets en multi-tickets laden.

Maakt niet uit waar u uw MoBIB-kaart hebt aangeschaft, alle vervoerbewijzen kunnen erop worden geladen. U kunt bijvoorbeeld een TEC-abonnement laden op een kaart van de NMBS of een Brupass 10-rittenkaart van de MIVB op een MoBIB-kaart van de TEC.

Momenteel zijn de volgende vervoerbewijzen beschikbaar:

sncb Alle NMBS-abonnementen, zowel de maandelijkse als de jaarlijkse. De NMBS verkoopt ook “Go Unlimited”- en Brupass-vervoerbewijzen voor Brussel op haar MoBIB-kaarten.
tec Alle vervoerbewijzen van de TEC zijn beschikbaar op MoBIB.
stib Alle vervoerbewijzen van de MIVB zijn beschikbaar op MoBIB.
de lijn De Brupass abonnementen en jaarabonnementen van De Lijn kunnen op de MoBIB-kaart worden geladen.Hoe de MoBIB-kaart gebruiken?

Hier kunt u drie filmpjes (De Lijn), (NMBS) en (TEC) bekijken die uitleggen hoe u de MoBIB-kaart gebruikt..

U kunt dankzij de contactloze technologie verschillende vervoerbewijzen laden op de MoBIB-kaart: een abonnement, een vervoerbewijs met meerdere ritten, een enkel vervoerbewijs ... Deze vervoerbewijzen kunnen afkomstig zijn van TEC, NMBS, MIVB of nog De Lijn.

Telkens wanneer u in een bus of tram stapt of een metrostation betreedt, hoeft u niet langer uw vervoerbewijs aan de bestuurder te tonen maar houdt u het voor het valideertoestel. Het valideren is verplicht; zo kan men onder meer een beter zicht krijgen op de verplaatsingen van de reizigers om het vervoersaanbod aan te passen.

In de metro moet u soms ook valideren wanneer u het station verlaat. Bij de NMBS moet u enkel valideren wanneer u een Brupass-vervoerbewijs gebruikt in Brussel. Deze validatie gebeurt aan de verkoopautomaten.

De persoonlijke MoBIB-kaart is beveiligd: in geval van diefstal of verlies kunt u de inhoud ervan recupereren!
Hoe de aanwezige vervoerbewijzen op een MoBIB-kaart raadplegen?

In het algemeen kan de informatie over de inhoud van uw MoBIB-kaart worden verkregen via de info-knop op de valideertoestellen, aan de verkoopautomaten of aan de loketten.

Maar ook :

  • Als u beschikt over een computer met kaartlezer kunt u thuis de inhoud van uw kaart raadplegen of zelfs MIVB-vervoerbewijzen of -abonnementen aankopen en ze onmiddellijk op uw MoBIB-kaart laden. Da’s Easy!
  • Als je een smart phone met NFC hebt, download dan onze gratis MoBIB reader app van Google PlayStore en Apple App Store.

Contact


Email : info@mobib.be

Adres :

Koningsstraat, 76

1000 Brussel

België